Çocuk Sağlığı/Yeme Sorunu
Yeme Sorunu Olan Çocukta Neler Yapmalıyız?
Yeme sorunu yaşayan çocuklara yardımcı olmak için, sabırlı olmak ve onların ihtiyaçlarını anlamak önemlidir. Ayrıca, çocuğunuzun yeme alışkanlıklarını olumlu yönde etkileyecek besleyici ve çekici yemek seçenekleri sunmak da faydalı olabilir.
İştahı Destekleyecek Şekilde Beslenme Programı Oluşturun
(a) Yemek saatleri düzenli olmalıdır. Çocuk yemediyse zorlanmalı, bir sonraki öğüne kadar su hariç başka bir şey verilmemeli, diğer öğüne kadar açıkması tamamlanmalıdır. Çocukların düzeni bozulur.
(b) Başta süt olmak üzere kola, meyve suyu, çay, su gibi içeceklerin tüketim verimliliği ve miktarı belirlenip, gerekirse yemekten bir saat önce veya yemek sırasında tüketilen sıvı sınırlanmalıdır.
Dikkat Dağıtmaktan Kaçının
(a) Çocukları yemek için masaya oturtun. Bu nedenle, gerekirse bir mama sandalyesi veya yükseltilmişici kullanın.
(b) Yemek sırasında çocuğun dikkatini yemekten uzaklaştıracak televizyon, tablet, telefon kullanın.
Aile İle Birlikte Sofraya Oturun, Kalabalık Sofralar Kurun
(a) Çocukların büyümesinden dolayı benimserler. Aile yemeklerini, çocukların sağlıklı beslenmesini öğretmek için fırsat olarak kullanın.
(b) Kalabalık bakımı veya deneylerle yemek yemesi çocuğu olumlu etkiler.
Bağımsız Beslenme Teşvik Edin
Yemek sırasında yiyecek bozulmasına ve yaşamın uygun dağılmasına izin verilmesine izin verilir. Yemek, gerekirse kapanmanın kesilmesi yoluyla çocukla birlikte süslenmeli, rapordaki besinlerin yararları oyunlarla anlatılmalı ve onun seçim yapmasına izin verilmelidir.
Sistematik Olarak Yeni Yiyecekler Sununun
(a) En sevdiğiniz yemeğin bir kısmını az miktarda yeni yiyecekle birlikte verin.
(b) Yeterince yeni denediğiniz yemeği yemezseniz, kandırmadan, saklamadan, rüşvet eksikliği ya da zorlamaktan kaçınmaktan kaçınarak yeni beslenmeden sadece bir parça alın. Eğer üç denemeden sonra reddetmeye devam ediyorsa, zorlamayın. Yeni yiyecekler birkaç gün veya hafta sonra yeniden deneyin. Bir öğrenme tercihi genellikle değişir, ancak öğrenme davranışlarını kabul etmeden önce bir kez denemeniz gerekir.
Süreyi Kısıtlayın
(a) Yemek düzeninden 15 dakika sonra başlanmalıdır.
(b) Yemekler en fazla 20-30 dakika sürmelidir.
(c) Yemeğin bitmesi, tüm yiyeceklerin kaldırılması ve sadece bir sonraki planlanan yemekte tekrar sunulması gerekir.
Yaşa Uygun Yiyecekler Hazırlayın
(a) Yiyeceklerin çocukların yiyebileceği türe uygun olarak hazırlanmalı, kendi yemeğinin istendiğinde özgür bırakılmalıdır.
(b) Küçük insanlarla başlamalı. tüketim miktarına göre her gıdadan bir çorba kaşığı sunmaktır (1 yıllık 1 çorba kaşığı, 2 yıllık 2 çorba kaşığı gibi). beklentilerine göre daha büyük çocuklara geçilebilir.
Beslenme Süresince Nötr Bir Tutum Sergileyin
(a) Asla kızmayın veya kızmayın. Yemeklerinizi kendi gözünüzde ve büyüterek büyütün. Hayatındaki yemek konusunu koymayın.
(b) Rüşvet, tehdit veya cezanın sağlıklı yeme konusunda hiçbir rolü yoktur.
Kararlı ve Tutarlı Davranın
Aralarda enerjisini kesebilecek besinler ile ödüllü olarak şeker veya çikolata gibi tatlı besinler verilmemeli, abur cubur tüketilmemeli, ailelerin raporlanmasının karşı beslenmesi sağlanmalıdır.
Peki, biz çocuk doktorlarına hangi görev düşüyor?
-
Yeme sorunu olan çocuk ayrıntılı olarak değerlendirilip altta yatan bir hastalık varsa belirlenmelidir.
-
Eksikliği saptanan vitamin ve minerallerin yerine konmalıdır.
-
bunların bakımı ve bakımı ile ilgilenen kişi (anne, bakıcı, aile büyüğü) belirlenip, beslenme eğitimi ve öneriler birebir anlatılmalıdır.
-
projenin büyüme ve gelişmeleri yakından izlenmeli; büyümede duraklama veya kalıcı düşüş saptanıyorsa beslenme tekrar gözden geçirilip, gerekirse enteral beslenme destek ürünleri kullanılmalıdır..