top of page

Bebek Sağlığı/Tamamlayıcı Beslenme

katigida.png

Bebeğin Gelişiminde Önemli Bir Adım "Tamamlayıcı Beslenme"

Tamamlayıcı beslenme, bebeklerin katı gıdalarla beslenmeye başladığı ve genellikle 6. aydan sonra başlayan önemli bir aşamadır. Bu dönemde, bebeğin beslenmesine çeşitli besinlerin eklenmesiyle sağlıklı büyüme ve gelişimi desteklenir.

9. aydan sonra bebeğimizin hâlâ temel besini anne sütüdür, ancak ek gıdalar beslenmesinde biraz daha fazla yer tutmaya başlar. Katı gıda miktarı 3 çay bardağına çıkar. 9. aydan sonra bebeğimizin artık nörolojik gelişimiyle beraber çiğneme becerisi ve besini eliyle tutma becerisinin olgunlaşması ile yeni bir dönem başlıyor: Parmak besinler dönemi. Parmak besinler, bebeğin kendisi tarafından alabileceği ve kolayca yiyebileceği küçük besin parçalarıdır. Bebekler, kendi kendilerine besinlerin yapısını, rengini, tadını öğrenir ve bunu hatırlarlar. Bu nedenle, bebeğe parmak besinler verirken çeşitli besinleri ona sunmak gerekir.

En iyi parmak besinler arasında;

  1. İyi pişmiş ve küçük parçalar halinde sebzeler (havuç, patates, kabak vb.)

  2. Şeftali, armut, muz, mango, kivi, kavun gibi olgunlaşmış, yumuşak meyveler

  3. İyi pişmiş makarna

  4. Yumuşak tahıllı küçük ekmek parçalarının üstüne ekstra vitamin desteği sağlamak için sebze püresi sürülebilir.

9. aydan sonra bebeğinize balık yedirmeye başlayabilirsiniz. Mümkünse küçük balık vermeyi, hamsi gibi tercih edebilirsiniz. Levrek, somon, uskumru, palamut, sardalya gibi diğer balıklar da verilebilir. Bir tanesi 900 gramdan büyük olan balıklar verilmemelidir, çünkü bunlar yaşlı balıklardır ve yüksek oranda civa arsenik içerebilirler. Eğer alerjik bir yapıya sahip değilse, artık besinlerine iyice rendelenmiş ceviz de ekleyebilirsiniz.

bottom of page