Bebek Sağlığı/Bebek Regürjitasyon
Bebek Regürjitasyonunda Tanım, Sıklık, Sebepler ve Tedavi
Bebek regürjitasyonu, sindirim sisteminin doğal bir sürecidir ve sindirilen yiyeceklerin çaba göstermeden ağızdan veya burundan dışarı çıkması olarak tanımlanır. Genellikle doğumdan sonra ortaya çıkar ve özellikle ilk aylarda sık görülür.
-
Regürjitasyon, mide veya yemek borusu içeriğinin çaba göstermeden ağıza veya buruna gelmesi veya bu yollarla dışarı çıkması olarak tanımlanır. Gastroözofageal reflü ise daha genel bir tanımlama olup, mide içeriğinin yemek borusuna doğru kendiliğinden hareketi anlamına gelmektedir. Gastroözofageal reflü hastalığı mide içeriğinin regürjütasyonunun komplikasyonlara özofajit, tıkayıcı apne,reaktif hava yolu hastalığı, akciğer aspirasyonu, beslenme ve yutma zorlukları, uyku problemleri veya büyüme geriliğine neden olan durum olarak adlandırılır.
-
Regürjitasyon, doğumdan sonra herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir. 4. Ayda zirve yapar, altıncı aydan sonra giderek azalır ve 12-15. Aya doğru son bulur. İlk dört aylıktaki bebeklerin yarısında günde en az 1 kez regürjitasyon görülebilmektedir.
-
Regürjitasyonun tanınması doktora gereksiz başvuru sayısını ve Gastroözofageal reflü hastalığı için gereksiz tetkik ve tedavilerin önüne geçmektedir.
-
Regürjitasyon, mide veya yemek borusu içeriğinin çaba göstermeden ağıza veya buruna gelmesi veya bu yollarla dışarı çıkması olarak tanımlanır.
-
Yaşamın 3. Haftasında başlayarak 12. Aya kadar sürebilir.
-
Sıklığı; ilk 4 aydaki bebeklerin yüzde 41-67 sinde görülebilir. 4. Ayda zirve yapar.
-
Sebebleri; bebeklerde yemek borusunun kısa olması, aşırı beslenme, yatar pozisyonda beslemedir.
Tanısı;
-
3 hafta – 12 aylığa kadar olan sağlıklı bebeklerde aşağıdakilerden her ikisini de içermelidir:
-
Üç hafta veya daha fazla bir süre, günde 2 kez veya daha fazla regürjitasyon
-
Öğürme, kanlı kusma, aspirasyon, kısa süreli solunum durması, büyüme geriliği veya yutma güçlüğü ya da anormal postürün yani kafayı geriye atmanın olmamasıdır.
Tedavisi;
-
Pozisyonel tedaviler
-
Aşırı ve sık beslenmenin önlenmesi
-
Ailenin endişelerini etkili şekilde gidermek
-
Antiregürgitargitasyon (AR) formül süt (formül süt ile beslenenlerde)
-
Kıvam artırıcıların kullanılması