top of page

Çocuk Sağlığı/Meningokok Menenjiti

menenj.png

Belirtiler, Tedavi ve Korunma Yolları

Meningokok, çocuklarda en sık menenjite yol açan bakteri türüdür. Beyin ve omuriliği saran ince zarda gelişen ciddi bir enfeksiyon hastalığıdır. Hastalığa yol açan "Neisseria meningitides" bakterisinin farklı tipleri vardır;

A, B, C, W, Y olarak adlandırılan 5 tip, meningokok menenjitinin büyük çoğunluğuna neden olur. Türkiye'de çocukluk çağındaki meningokok menenjitleri en sık 5 yaş altında görülmektedir. Meningokok tipleri zaman içinde değişiklikler gösterir; 2015'ten beri Türkiye'de çocukluk çağı menenjitinin sık görülen etkeni meningokok B'dir.

Ağır meningokok enfeksiyonları saatler içinde ölümcül olabilir veya kalıcı hasar bırakabilir. Bakterinin A, B, C, W, Y tiplerine karşı aşılar geliştirilmiştir. Hastalığı önlemek için çocuğunuzun mevcut bütün tiplere karşı aşılı olması gerekir.

RİSKLER:

Kolayca yanlış tanı konulabilir! Erken belirti ve bulguları çoğunlukla yaygın viral hastalıkların belirtilerine benzerdir. Bu nedenle kolaylıkla hastalığa yanlış tanı konulabilir.

24 saat içinde can kaybına neden olabilir! Spesifik olmayan semptomlarla başlayarak 24 saat içerisinde ölümle sonuçlanabilir.

Kalıcı hasar bırakır! Hastalığı geçiren her 5 kişiden 1'inde kalıcı hasarlar oluşabilmektedir. Çocuklarda ciddi kalıcı sakatlık gelişimi, okul başarısızlığına yol açacak zeka geriliği ile ilişkilidir.

Ölümcüdür! Ağır meningokok enfeksiyonları 5 yaşından küçük çocuklarda diğer enfeksiyon hastalıklarından daha fazla ölüme neden olur. Hastalığı geçiren her 10 kişiden 1'i hayatını kaybetmektedir.

RİSK GRUPLARI:

En çok küçük çocuklarda görülür! Her yaşta görülebilir. Türkiye'de çocukluk çağında en sık 5 yaş altında görülmüştür; bu vakaların %75'i 1 yaş altındadır.

TİPLERİ:

Farklı tipleri vardır! Hastalığa yol açan "Neisseria meningitides" bakterisinin farklı tipleri vardır; A, B, C, W, Y olarak adlandırılan 5 tip, meningokok menenjitinin büyük çoğunluğuna neden olur.

ÖNLEME:

Aşılarla önlenebilir! Sağlıklı yetişkinlerin %10'u bu bakteriyi boğazında taşıdığı için, sadece solunum yolu önlemleriyle korunmak mümkün değildir. Tam ve etkin koruma sadece aşı ile mümkündür. Bakterinin A, B, C, W, Y tiplerine karşı aşılar geliştirilmiştir. Hastalığı önlemek için çocuğunuzun mevcut bütün tiplere karşı aşılı olması gerekir.

BULAŞMA:

Bulaşıcıdır! Damlacık yoluyla yayılmaktadır. Hastalık bulaşıcı olduğu için hasta ile yakın teması bulunan kişiler özellikle aile üyeleri risk altındadır ve bebekler en savunmasız gruptur.

BELİRTİLER:

Erken dönem belirtilerinin farkına varmak bebeğinizin hayatını koruyabilir! Erken dönem belirtileri ile karşılaşıldığında acilen doktorunuza başvurmanız bebeğinizin hayatını koruyabilir. Belirtiler şunlardır: Ateş, kusma, baş ağrısı, yemeği reddetme, bitkinlik, üstüne cam bardak ile bastırıldığında rengi solmayan leke şeklinde kırmızı döküntüler.

bottom of page