Bebek Sağlığı/İnfantil Kolik
Bebeklerdeki Uzun Süreli Ağlama Durumu "İnfantil Kolik"
İnfantil kolik, bebeklerde sıkça görülen uzun süreli ağlama nöbetlerini ifade eder. Ağlama nöbetleri özellikle öğleden sonra ve akşam saatlerinde belirginleşir. Tedavisi, genellikle bebeğin gelişim sürecini rahatlatmaya yöneliktir.
İnfantil kolik, 1-4 ay arası bebeklerde, altta yatan herhangi bir hastalık olmadan, yatıştırılması zor bir şekilde uzun süreli ağlama nöbetleri olarak tanımlanmaktadır. Ağlama atakları 4-6 haftada başlar, bebek 3-4 aylık olduğunda azalarak kesilir. İnfantil koliğin en belirgin bulgusu özellikle öğleden sonra ve akşam saatlerinde başlayan aşırı yüksek sesle ağlamadır. Ağlama atakları sırasında bebek sıkıntılı, telaşlı, rahatsız görünümdedir ve genellikle bacaklarını kendine çekerek karnına yaklaştırır. Yüzü kızarır.
İnfantil kolik tanısında çocuk doktorunun hastayı değerlendirmesi çok önemlidir. Hastalık düşündüren bir bulgu saptanırsa, olası nedenler ayrıntılı olarak doktorunuz tarafından incelenecektir. Bebek tokken, saniyede 1-3 kere olacak şekilde yavaşça ritmik sallamayla susuyor ve tekrar ağlamaya başlıyorsa kolik tanısını destekler.
İnfantil kolik, 1-4 ay arası bebeklerde, altta yatan herhangi bir hastalık olmadan, yatıştırılması zor bir şekilde uzun süreli ağlama nöbetleri olarak tanımlanmaktadır. Ağlama atakları 4-6 haftada başlar, bebek 3-4 aylık olduğunda azalarak kesilir. Sıklığı %5 ile %19 arasında değişmektedir.
Sebebleri:
-
Normal gelişimsel süreçten kaynaklanır.
-
Ağlama farklılıkları, her bebekte mizaç ve gelişim biçimindeki normal değişimlerden kaynaklanır.
İnfantil kolik tanısı nasıl konur:
-
Belirtilerin başlayıp sonlanması ilk 5 ay içinde olmalıdır.
-
Herhangi bir neden olmadan ortaya çıkan ve çocuğa bakım veren kişiler tarafından önlenemeyen veya yatıştırılamayan tekrarlayıcı ve uzun süreli ağlama, yaygara ya da huysuzluk nöbetleri görülmelidir.
-
Bebekte gelişim geriliği, ateş ya da hastalık bulgusunun olmaması gerekmektedir.
Tedavisi, koliği tedavi etmek değil, anne ve çocuğa bakım veren kişilerin bebeğin gelişimindeki bu zorlu dönemi atlatmasına yardımcı olmaktır. İlaç tedavilerinin yararlı olduğuna dair bilimsel çalışmalarda yeterli bir kanıt bulunmamaktadır. Emziren annenin beslenmesinden süt ürünlerinin çıkarılması, probiyotik kullanımı veya bitkisel ürünlerin etkili olduğuna dair bilimsel çalışmalarda yeterli bir kanıt bulunmamaktadır.