Bebek Sağlığı/Uyku
Alışkanlıklar, Sorunlar ve Çözümler
Bebeklerin sağlıklı uyku alışkanlıkları geliştirmesi, gelişimleri için hayati önem taşır. Ancak, bebekler genellikle uyku düzenini oturtmada zorluklar yaşayabilirler. Bu nedenle, uyku konusunda bilinçli olmak ve uyku sorunlarına doğru yaklaşımı bilmek önemlidir.
0-3 aylık dönemde uyku
-
İlk 6 hafta uyku düzeni oluşturmak zordur. 3-4 saatlik uykuyu 1-2 saatlik uyanıklık dönemleri takip eder. Toplam uyku süresi 16-20 saattir. Uyku gece ve gündüz eşit olarak bölünmüştür.
-
6 hafta – 3 ay arası uyku düzeni oluşturmaya başlanmalıdır. Gündüz uyku süresi toplam 5-6 saat gece uyku süresi 9-10 saattir. Toplam uyku süresi 15-16 saattir. Bu dönem içinde günde 4-5 kez uyurlar.
-
3-6 aylık dönemde uyku
-
Bu dönemde özelikle bebeğinizi emzirerek veya sallayarak uyutmaya alıştırmamanız gerekir. Bu dönmede kazanılan kendi kendini sakinleştirme becerisi ile birlikte, size ihtiyaç duymadan uykuya devam etmesini sağlayabilirsiniz.
-
Gündüz uykuları günde 3 kez olmak üzere 4-5 saattir. Gece uykuları 10-11 saat sürüp, toplam uyku süresi 14-15 saattir. İki uyku arasındaki uyanıklık süresi 2-2,5 saattir.
-
Bebeğinizi uyanık kalabileceği sürenin üzerinde ayakta tutmak yorgunluk oluşumuna neden olabilir. Bu da uykuya dalma, kısa uyuma, sık uyanma sorunlarına yol açabilir.
6-9 aylık dönemde uyku
-
Bu dönemde bebeğinizdeki gelişimine bağlı olarak yaşadıkları değişimler (diş çıkarmak, ek gıdaya başlama, oturmaya başlamak gibi) uyku düzenini olumsuz etkileyebilir. Kendi kendine uyuma becerisi kazanmış olan bebekler bu değişimleri kolayca atlatabilir.
-
Gündüz uykuları günde 2-3 kez olmak üzere toplam 3-4 saat, gece uykuları 10-11 saat olmak üzere toplam uyku ihtiyacı 13-14 saattir. İki uyku arasındaki uyanıklık süresi 2,5-3 saattir. Bebeğinizin son gündüz uykusundan kalkış saatini göz önünde bulundurarak akşam yatış saatini belirlemelisiniz.
9-12 aylık dönemde uyku
-
Bu aylarda gece beslenme ihtiyacı ortadan kalkarak geceleri 11-12 saat kesintisiz uyuyabilirler. Bebeğinizin beslenmek için sık sık uyanmaya devam ediyorsa sebebi büyük ihtimalle alışkanlık olabilir.
-
Gündüz uykuları günde 2 kez olmak üzere toplam 2-3 saat, gece uykuları 11-12 saat olmak üzere toplam uyku ihtiyacı 13 saattir. İki uyku arasındaki uyanıklık süresi 3-3,5 saattir. Akşam 20-20:30 gibi yatan bebeğiniz sabah 7-7:30 gibi uyanacaktır.
12-18 aylık dönemde uyku
-
Bu aylar arasında bebeğiniz tek uykuya geçiş sinyalleri vermeye başlayacaktır. Bu sinyaller son gündüz uykusuna direnme, tek uyku uyuduğunda yorgun görünmemesidir.
-
Gündüz uykuları 1-2 kez olmak üzere toplam 2-3 saat, gece uykuları 10-11 saat olmak üzere toplam uyku ihtiyacı 12-13 saattir. İki uyku arasındaki uyanıklık süresi tek uyku için 4-6 saattir. Bebeğinizi 21:00 dan önce yatırıp 21 de uykuda olmasını sağlamanız bebeğinizin sağlıklı uyku uyumasını sağlayarak melatonin ve büyüme hormonunun en iyi düzeyde salgılanmasını sağlar.
-
Tek uykuya geçiş sürecinde ilk zamanlar, bebeğinizin öğlen uyku saatini yavaş yavaş ileriye atıp, akşam yatış saatini normalden daha erkene alabilirsiniz.
18-24 aylık dönemde uyku
-
Bu dönemde gündüz uykusu 1 kez olup yaklaşık 2 saat civarındadır. Gece uykusu 11 saat civarında olup, toplam uyku süresi 12 saattir. İki uyku arasındaki uyanıklık süresi 5-6 saattir. Gündüz uykusundan en geç 15:00 gibi uyanıp, akşam en geç 20:30-21:00 gibi uyuyup sabah 7:30 -8 civarında uyanacaktır.
-
Bebekler bu dönemde rüya kabus görebilirler. Gözü açık olsa bile halen uyuyor olacağından müdahale etmek için 3-5 dakika beklemeniz uyanmasını önleyecektir. Süreç uzarsa önce sesinizle daha sonra pışpışlayarak sakinleştirebilirsiniz.
-
24-36 aylık dönemde uyku
-
Bu dönemde konuşma becerisinin artması ile uykuya direnmek için bahaneler üretme (susadım, bir masal daha oku, son 1 kez daha oynayalım gibi ) sıkça görülür.
-
Gündüz uykusu 1-2 saat kadar tek uykudur. Gece uykusu 11 saat civarında olup, toplam uyku süresi 12 saattir. Uyanıklık süresi öğlen uykusuna kadar 5,5 saat akşam uykusundan önce 7 saattir.