Çocuk Sağlığı/Ateş Tedavisi
Ateşi tedavi etmeli miyiz? Sıklıkla ateş uzun süreli değildir.
Ateş, genellikle vücudun bir enfeksiyonla savaştığının bir işareti olabilir. Ancak, yüksek ateş rahatsızlık verebilir ve belirtilerle ilişkilendirilirse tedavi edilmelidir. Tedavi genellikle antipiretik ilaçlarla yapılır, ancak ilaç kullanımı öncesinde bir sağlık uzmanına danışılmalıdır.
1. DESTEKLEYİCİ TEDAVİ
-
Giysileri çıkarmak
-
Sıcak olmayan çevre ısısı (21-22 °C)
-
Ilık banyo sonrası kurutma makinasıyla hava tatbiki
-
Ilık su banyosu (29-32 °C arası)
-
Islak tatbikat
-
Sıvı verilmesi
2. İLAÇ TEDAVİSİ
PARASETAMOL: Ateş düşürücü verilecekse ilk tercih parasetamoldur. WHO (Dünya Sağlık Örgütü) son önerisi; Çocuklarda 39 °C ve üstü ateşin parasetamolle düşürülmesi yönündedir. Parasetamol dozu; 10-15 mg/kg/doz (doz kiloya göre ayarlanır.) 4-6 saatte bir oral yolla verilir. Etkisi 30-60 dakikada başlar, 3 saatte en yüksek etkiyi gösterir. Etki süresi 4-6 saattir. Karaciğer yetmezliğinde kullanılmamalıdır.
İBUPROFEN: Eğer antiinflamatuar etkisinden de faydalanılmak isteniyorsa oral ibuprofen tercih edilir. 5-10 mg/kg doz (doz kiloya göre ayarlanır.) 6-8 saatte bir oral yolla önerilir. Etkisi ilk 60 dakikada başlar, 3-4 saatte en yüksek etkiyi gösterir. Etki süresi 6-8 saattir. İbuprofen, altı aydan küçük bebeklere böbrek toksisitesi nedeni ile önerilmemelidir. En çok korkulan yan etkisi mide kanamasıdır. Bu nedenle aç karnına kullanılmamalıdır. Dozlarda karışıklığa yol açması ve artmış toksisite (zarar verme riski) riski nedeni ile birlikte verilmesi veya dönüşümlü parasetamol ve ibuprofen tedavisi önerilmemektedir.
Çocuklarda ateş, en sık görülen semptomdur. Olası yarar ve sakıncaları bireysel değerlendirilmelidir. Yüksek ateş genellikle tedavi edilir. Destek tedavisi önemlidir, yanı sıra antipiretik (ateş düşürücü) verilebilir. İlaç; güvenilir, yan etkisi az, tadı güzel olmalıdır. Genellikle parasetamol ilk seçenektir. En son sözüm; Ateş tedavisinde esas hastalığın tedavisi yapılmalıdır.